Pe lângă activităţile clasice de recuperare şi educaţie, în cadrul Centrului de Zi Esperando se realizează şi activităţi de socializare. În cei peste 20 ani de activitate, am observat cât este de importantă socializarea pentru persoanele cu afecțiuni fizice. Am observat rezultatele copiilor care veneau în centru şi beneficiau de serviciile integrate (recuperare, educație, psihoterapie, deprinderi de viaţă independentă, activități artistice, manuale și de creație, participare în comunitate) cu a celor care veneau doar la recuperare şi se întorceau în familie. Am constatat, că la cei care se implică în toate activităţile de socializare (ieşiri la spectacole, activităţi cu elevi din şcoli şi licee, ieşiri, activităţi sportive în natură,  zile de naştere, colaborări cu alte instituţii) toate, pe termen lung, au avut un efect benefic asupra intelectului, psihicului, creativităţii şi laturii emoţionale. Toate acestea sunt extrem de importante.

Căutăm să îmbinăm astfel, într-un mod echilibrat, activităţile recuperatorii cu cele de socializare şi relaxare. Toate aceste activităţi sunt stabilite ţinând cont şi de părerile beneficiarilor, sau a părinţilor, cu privire la activităţile care vor urma a fi desfăşurate. Activităţile în comunitate au un scop educativ,  sau de mobilitate în vederea recuperării.

În plus, persoanele cu afecțiuni fizice/ dizabilităţi învaţă să se simtă bine în jurul celor de vârsta lor, se acceptă aşa cum sunt, iar cei cu care vin în contact cu aceștia, învaţă câte puţin despre abilitate şi dizabilitate.  Activităţile de socializare îi ajută pe copiii, tinerii şi adulţii cu nevoi speciale să relaţioneze, să comunice, să colaboreze şi să lege prietenii.

Activităţile de socializare în comunitate duc la o integrare, acceptare şi includere efectivă şi reală a persoanelor cu afecțiuni/ dizabilităţi fizice şi le aduc o bucurie nemărginită.